Baka, baka kaka
Kategori: Allmänt
När jag upptäckte att det fanns 3 dl grädde i kylen som inte var riktigt fräsch, var goda råd dyra. Jag hade ju tänkt använda den till farsdagstårtan. Nu fick det bli något annat i stället.
Ett snabbt sök på Internet gav mig flera recept på mjuka kakor där sur grädde var en av ingredienserna. Jag valde den här varianten:
Gammeldags kaffekaka
9 dl vetemjöl
2 dl socker
3 tsk bakpulver
1 tsk (nystött) kardemumma
150 g margarin
Blanda. Sätt till 3 dl sur grädde.
Häll i en rund form. Grädda i 175° - 200° i 45 minuter.
9 dl vetemjöl
2 dl socker
3 tsk bakpulver
1 tsk (nystött) kardemumma
150 g margarin
Blanda. Sätt till 3 dl sur grädde.
Häll i en rund form. Grädda i 175° - 200° i 45 minuter.
Alltså inga ägg och ingen närmare beskrivning. Jag smälte margarinet och blandade sen allt. Det blev något som liknade bulldeg.
Kakan jäste upp i ugnen och när den var klar smakade den som en mix mellan sockerkaka och scones. Inte oangenämt - men rätt så mastig. Skulle nog ha passat bra med en klick sylt och vispad grädde till.
Givetvis blev det gräddtårta ändå, en god sådan med fyllning av hallon och aroniasylt. Den gillades också av alla och hade strykande åtgång.
Kullamannen säger:
Ser ut som att det gillas av den yngre generationen.