osorterat

Matfest i Skellefteå

Kategori: Allmänt

Mycket folk, spännande mat i långa rader och svårt att hitta sittplatser. Så kan man nog sammanfatta matfesten vad det gäller ätandet.
Vi fick sittplats och valde en trerätters smakmeny med kantarellsoppa och gin/enbärsgravad röding till förrätt, oxkind, rökt sidfläsk och chaminjoner i rödvin som varmrätt och vaniljpanna-cotta med hjortron som avslutning. Första gången jag ätit oxkind, men det var mört och gott, perfekt tillagat av en mästerkock gissar jag.
 
Ungdomarna testade mackor med pulled pork. Gott och kryddigt blev omdömet.
 
Barnen gillade också smörgåsarna, men mest den del som bestod av bröd.
 
Mat från östern och mat från västern blandades med nordiskt och svenskt.
 
 
Wookad lax och renskav är väl typiskt för vår del av världen.
 
Den kände TV- kocken Paul Svensson lagade grönsaksrätter. Han berättade att när han handlar mat kikar folk ofta i hans varukorg för att se vad han köpt. Kändisskapets baksida.
 
På skördemarknaden fanns potatis, bär, grönsaker, svamp, ekologiskt kött, men också saft, marmelader, honung, ostar och sånt. Här köpte jag med mig lammfärs och lammkorvar.
Men saluhallen blev en besvikelse, jag hade nog för stora förväntningar. Den bestod bara av ett större tält där man fick smakprov av olika korvar, rökt fisk och yoghurt som man sen kunde köpa med sig.
 
Då var faktiskt det här tältet roligare, i alla fall färggladare ;-)
 

Tar igen

Kategori: Allmänt

I sommar har vi missat både Pite dansar och ler och Skärgårdsfesten. Det ska vi ta igen med råge idag. Vi åker till matfesten i Nordanå (Skellefteå). Enligt reklamen ska där finnas saluhall, skördemarknad och ett stort utbud av mattält och tillfälliga restauranger. Många intressanta utforskningsobjekt ;-). 
Unga familjen på Änge ska också dit, men stackars farmor har drabbats av förkylning och stannar hemma med vovven som sällskap. Vi får väl försöka hitta nåt riktigt gott och norrländskt att ta med hem till henne.
  

Ettusenetthundraett

Kategori: Allmänt

 
Så många vindkraftverk planerar man att bygga i Markbygden. Det allra första är nu körklart och invigdes idag med pompa och ståt.
Förutom vi, ett par busslaster med vanligt folk, var många "tunga" makthavare på plats. Bland annat Piteås eget kommunalråd, Peter Roslund, både den nuvarande och den förre landshövdingen i Norrbotten, chefer för de företag som planerat och bygger vindsnurrorna och inte minst nuvarande it-och energiministern Anna-Karin Hatt och den förra ministern Maude Olovsson.
 
Det var många som ville träffa Maude Olovsson. Jag upptäckte att hon var mindre än jag trott, men så är det ofta med folk jag bara sett på TV. Anna-Karin Hatt liknade mest en söt liten flicka med smilgropar. Man kan ju undra om kostymnissar tar henne på allvar innan hon hunnit visa vad hon går för.
 
Lång är däremot Ettan. Närmare bestämt 138 m över marken och med en diameter på vingarna som är 90 m. Imponerande. Till att börja med ska ytterligare 35 sådana vindsnurror byggas på området. Den andra etappen innebär 75 vindkraftverk till.
 
– Det här sätter Piteå, Norrbotten och Sverige på kartan. Då den är fullt utbyggd blir det här den största landbaserade vindkraftsparken i hela världen, sa Anna-Karin Hatt, i sitt invigningstal.
Men kommunalrådet Roslund ser ut att ha fått något att grunna på. Kan det bero på att de nuvarande kraft-ledningarna är för klena för att klara av att transportera all den el som kan produceras här.