osorterat

Ökenmacka

Kategori: Allmänt

Vi äter *ökenmackor till lunch och middagen består av en fiskgratin på lax och rödspätta, serverad med potatis- och broccolimos. Visst låter det gott? Och det är ju alltid jätteroligt att prova nya rätter.
Och fler trevligheter följer. I afton åker vi till Lillpite för att se Roknäs-revyn. Den har fått bra recensioner och lär till stor del framföras på genuint pitemål. Jag återkommer om revyn i morgon.
 

*Ökenmackan lär ha ätits ofta på FN-basen på Cypern. Den består av en skiva vitt bröd där man först skär ut en fyrkant i mitten. Sedan vändsteks brödet och ett ägg hälls i hålet och får stelna. Fyrkanten man tagit bort steks förstås också. Frasigt, gott och mättande till frukost eller som mellanmål.   

Fattigstugan igen

Kategori: Allmänt

     

Skulle du vara nöjd med att få max två koppar kaffe per dag? Eller 2 dl mjölk? Två skivor bröd? Enligt Aftonbladet är det den tilldelning som åldringarna på ett boende i Timrå ska få.
- Vi trodde först att det var ett skämt, säger undersköterskan Pia Eriksson.
Under de drygt 20 år hon jobbat på sjukhemmet har det dragits in på julmiddagar, midsommarfester och påskfirande.
- Men när besparingarna börjar inkräkta på de äldres kaffestunder har det gått för långt, tycker hon. 
Men Lars Wilhelmsson, äldre-boendechef i Timrå försvarar sig:  
- Det handlar absolut inte om någon ransonering utan ett sätt att bli mer kostnadsmedveten när det gäller näring och mängd.
Vill man ha tre koppar kaffe ska man självklart få det.

Skulle du vilja vara i behov av vård på det sjukhemmet? Jag kan tänka mig att förståelsen för de gamlas situation inte är särskilt väl utvecklad hos de bestämmande i Timrå. På något sätt känns det som om gamla tiders fattigstuga var tillbaka. Fast det är klart, gamlingarna är ju inte produktiva längre, så varför slösa med allmänna medel? 
Jag skakar av mig de dystra tankarna och häller upp min tredje kopp förmiddagskaffe med en förhoppning om att Timrå är ett undantag. Jag vet ju att det finns andra äldreboende som fått pris för förståelse och medmänsklighet.

Midsomer eller Vancouver

Kategori: Allmänt


Snart är OS i Vancouver över, tack och lov. Hos oss har sportsändningarna dominerat i stort sett dygnet runt. Visst kan jag också tycka att vissa tävlingar är intressanta, bland annat när våra norrbottniska skidåkare kämpar och vinner guldmedaljer.
Men curling, rodel, isdans, skridsko, backhoppning, puckelpist och liknande, plus alla repriser, det har jag svårt att titta på timme efter timme.
Sportintresset, och bristen på sådant, har nu orsakat splittring i vårt hushåll. Fredagkväll var jag mitt inne i ett spännande avsnitt av Morden i Midsomer när maken kom hem efter veckans traditionella bastubad med gubbarna.
Just då skulle förstås någon intressant sportgren avgöras borta i Vancouver. Men jag satt ändå kvar framför TV och maken fick lyssna på sportradio inne i köket. Det gick bra det med. Fast han skulle upp tidigt i morse så ostbrickan jag dukat fram, den åt vi i var sitt rum.