osorterat

Nödvändigt ont

Kategori: Allmänt

           
När landstingets långa rosa campers dyker upp vid sjukhuset vet man att det är dags. Dags för mammografi, en röntgenundersökning av brösten för att upptäcka eventuell bröstcancer.
Inget man direkt längtar efter, det är en obehaglig procedur när de klämmer ihop bröstet mellan två skivor så hårt det går utan att man svimmar av smärta. Men man står ut för den goda sakens skull. Många liv har ju räddats tack vare mammografin.
Det vore väl inte mer än rätt att även män fick göra en liknande undersökning. Inte som på skämtteckningen utan genom ett PSA-prov, ett enkelt blodprov för att kolla om det finns risk för prostatacancer, den vanligaste cancerformen hos karlar. Jag har svårt att förstå varför det inte redan har genomförts när det räcker med ett stick i armen på närmaste vårdcentral.

Missvisande

Kategori: Allmänt

Jag har tillbringat hela dagen på disco. Det är alldeles sant - men där var inget dansande, ingen discokula och ingen drinkbar. Även om lokalen heter Disco och ligger under takåsarna på Varvsgatan i Luleå.
Nej, det var studieupptakt och där satt vi, en mängd studieorganisatörer från hela Norr-botten, och lyssnade snällt på experter som föreläste. Fast ska jag vara helt ärlig ingick faktiskt en halvtimmes grupparbete också.
Lunchen åt vi på en restaurang som heter Karlssons. Låter helsvenskt men ägs av en livlig och pratsam thailändska.
Hon berättade att språket och kulturen ställde till det för henne till en början. Hon hade t ex blivit bjuden på knytkalas. Allt hon tog med sig var ett rep. För vad ordet knyta betydde, det hade hon fått lära sig på svenskkursen. 
Hur skulle hon veta att knytkalas betydde att var och en tar med sig mat, om ingen tänkt på att förklara det för henne?   

Efterlysning

Kategori: Allmänt

 
Jag slog följe med dottern till stan idag. Inte för att handla själv utan som medhjälpare när hon handlade mat - och blöjor. Det går åt en hel del av det senare med två små barn. Och då blir det förstås mycket "avfall" om man säger så.
Därför har ungdomarna nu blivit tvungna att beställa en större grön tunna, medan den bruna för det mesta är nästan tom. Med hund och höns i hushållet blir det inte så mycket matrester att kasta. 
Men jag efterlyser forskare, eller andra kloka personer, som kan komma på ett vettigt sätt att göra blöjor komposterbara? Jag ser ju hur mycket av soporna som består av använda blöjor. Det kanske är ett lyxproblem, men jag vet att om man kunde kompostera dem skulle det både spara energi och minska våra enorma sopberg.