osorterat

När jag ändå håller på...

Kategori: Allmänt

 
 Vår ICA Nära-butik gjorde en rejäl felbeställning på vitkål häromdagen. Vad passar då bättre än att laga upp lite god hudmanskost och hjälpa dem bli av med sitt överskott.
Kåldolmar har jag fått äta i smyg över femtio år. Min man tålde inte doften av kål sedan hela hans kompani matförgiftades av kålsoppa när han låg i lumpen.
Själv tycker jag att det är jättegott. Så när jag ändå skrev om mat i förra inlägget får det bli ett till av bara farten. 
Hittade Per Morbergs recept och följde det till största delen. Istället för fläskfärs + nötfärs använde jag enbart 4 hg fläskfärs. Jag blandade också i en msk kalvfond.
Av resterna från kålbladen och den köttfärssmet som blev över gjorde jag en kålpudding. Det blev så himla gott att jag måste dela med mig till er.

Ingredienser

  • 1 st  vitkålshuvud
  • 200 g  nötfärs
  • 200 g  fläskfärs
  • 0,5 dl  grötris
  • 1 dl  grädde
  • 1 dl  mjölk
  • 2 st  ägg
  • 3 krm  salt
  • 2 krm  nymalen vitpeppar
  • 1 knivsudd kryddpeppar
  • 2 msk  smör
  • 2 msk  sirap

Gör så här

  1. Skär ur roten på kålen och lägg den i kokande vatten.
  2. Koka bladen mjuka och plocka bort allteftersom de lossnar. Låt inte koka för länge så de blir mjuka.
  3. Se till att få 8-10 fina blad.
  4. Koka riset och låt det svalna.
  5. Blanda färs med ris, ägg och gräddmjölk. Krydda.
  6. Lägg ut bladen och fördela färsen jämnt. Vik in kanterna och rulla till en dolme. Bryn ovansidan i smör.
  7. Lägg dem med skarven ner i en smörad ugnsform.
  8. Ringla på sirap och stek i ugnen 225 grader ca 25 min. Ös då och då.
  

Smart

Kategori: Allmänt

Tänk så intelligent jag kommer att bli, läckra laxmackor på lördag...
 
och väldigt bra sushi på söndag. Thai Garden levererade verkligen. Smakade nästan som i Kalifornien. Smart val av restaurang kära systrar.
 

Pysseldag med förhinder

Kategori: Allmänt

Meningen var att jag skulle ha en "pysseldag" hemma denna lördag. Jag skulle skriva protokoll, göra flera inlägg på en hemsida, tvätta, sortera, organisera, gör kåldolmar och små Väster-bottenspajer bl a.
 
Det gick bra till en början, särskilt sedan jag fått tag i den så omdiskuterade och nysläppta boken "Det som inte dödar oss" av David Lagercrantz. På vårt eget ICA av alla ställen.
Boken fick bli min morot, och min belöning när jag så småningom skulle vara klar med allt på min mentala ska-hinna-göra-lista.
 
Jag hade hunnit med tvätten, protokollet, inköp till kåldolmarna, donat lite i köket och börjat med inläggen till hemsidan. Då ville inte dataprogrammet vara med. "Ditt inlägg kan inte publiceras, du är inte online" påstod Firefox.
- Vadå då, jag är visst uppkopplad, väste jag mellan tänderna och försökte starta om programmet ett par gånger.
Samma resultat. Just när jag höll på explodera ringde en god vän och ville bjuda på lax nere på Fiskecampen.
Jag var väldigt lätt att övertala. Tror damen i fråga har ärvt sin synska förmåga av en välkänd spådam i släkten.
 
Timmarna nere vid havet hade en lugnande inverkan och matlagningen hinner jag fixa under kvällen. Det blir visserligen den mer lättlagade kålpuddingen istället för kåldolmar, men det är gott det med. 
 
PS: Hann med det mesta innan 20.30. Bilderna från mannekänguppvisningen fixar jag och lägger in i morgon på pro.se/javrebyn