osorterat

Syskon

Kategori: Allmänt

(null) Att ha fem syskon boende i närheten gör mig rik. Det finns alltid någon att  prata med och även om vi under åren haft våra kontroverser är vi nog mer på samma våglängd idag. När man är ung tar man livet för givet, det gör vi inte  i dag. 
Vi har varit sju syskon, varannan flicka - pojke, men en bror finns inte med oss längre. Han skulle i så fall ha stått t h i bild. 
Jag måste erkänna att jag som äldst i skaran inte alltid uppskattade mina småsyskon. Men det gör jag idag.

Flytt igen

Kategori: Allmänt

(null)
Zeana och hennes familj flydde från krigets Syrien för tre år sedan. Så småningom hamnade de på flyktingboendet på Fagervik utanför Piteå där jag lärde känna dem. 
Men boendet på Fagervik stängdes efter ett tag och flyktingarna flyttades till Koler, en liten utdöende by i skogslandet. 
Efter en lång och påfrestande väntan fick familjen uppehållstillstånd i Sverige. De ville stanna och etablera sig i Piteå, men det fanns ingen ledig bostad i området. De valde då att flytta till Filipstad. 
När det efter ca ett år i Filipstad dök upp ett erbjudande om jobb i Piteå jublade Zeana. Familjen tog chansen att flytta upp igen, trots att de inte lyckats hitta någon ledig lägenhet. De tänkte bo hos bekanta medan de sökte efter något eget. Det är i Piteå de känner sig hemma har de sagt många gånger. 
Men när lokalerna där Zeanas man jobbade förstördes av en brand blev han arbetslös. Inget eget boende fanns heller i sikte. En ny flytt var oundviklig.
Nu i dagarna går familjens flyttlass till ett samhälle utanför Karlshamn där de fått en lägenhet, där barnen får dagisplats och föräldrarna kan läsa svenska.
- Jag är så besviken. Men det viktigaste är trots allt att vi får lära oss svenska och får jobb, förklarar Zeana, även om drömmen är att kunna återvända till Piteå så småningom. 


Hemma

Kategori: Allmänt

(null)
Gänget från PRO Jävre samlas för att åka buss ut till Vaclav Havel Airport efter sex härliga dagar i Prag. 

(null)
(null)
Fina dagar med olika matupplevelsen, allt från tjusiga trerättersmiddagar till en pizzabit på en innergård. 

(null)

(null)

(null)
Det är svårt att veta vad jag kommer att minnas som det bästa med Prag.  Allt var toppen, från det enkla men rena hotellrummet till all historia och inte minst att fick möta våren i Prag. 
Däremot vet jag nu att det behövs fler resor dit för att jag ska hinna med allt som erbjuds i denna vackra stad.