osorterat

Planer

Kategori: Allmänt

 
Många semesterfirare gör ett planerat stopp på rastplatsen i Jävre. Det kan jag förstå, den är ju en av de vackraste i Sverige där den ligger vid havet och den stora trafikleden E4.
 
Nu bygger föreningarna i byn ut aktiviteterna i området. Boulebanan används redan av både bybor och resande, samma sak blir det nog med den nyanlagda beachvolleyplanen. Marken tillhör byamännen men ligger alldeles  intill rastplatsen.
 
Bea som säljer rökt fisk vid fyrstugan utökar med ett kafé. Där kan man också köpa och fylla en picknick-korg som lånas på plats. Då ingår även en filt så man kan sätta sig på gräsmattan, bryggan eller vid grillplatsen Eller varför inte uppe i fyren.
 
 
Den planerade scenen är under uppbyggnad. Planerna för området är omfattande och gäller både hamnen, ställplatsen och Jävre i stort, som en av eldsjälarna bakom projektet uttrycker det.
 

Planering

Kategori: Allmänt

 
I går kväll hade vi gott om tid att planera vår semester. Som det ser ut nu blir det en veckolång vända till Lappland. Värmen verkar ju vara på ingående och midnattssolen i avtagande. Mål och vändplats blir Kvikkjokk - för där har vi aldrig varit. Kanske går vi en bit efter Kungsleden eller så bara njuter vi av fjällvyerna.
Veckan därpå campar vi i närområdet för att kunna rycka in och vara med barnen om mågen blir blixtinkallad på sitt jobb, han har jour om något skulle inträffa, men tror att det är 98% chans att det inte behövs.
 
Kvikkjokk ligger längst in i den Lappländska fjällvärlden - vid vägs ände. Den som söker vildmarken, och naturens absoluta  skönhet, måste besöka Kvikkjokk. I anslutning till Kvikkjokk ligger de två stora nationalparkerna Padjelanta och Sarek som tillsammans med Stora Sjöfallet utgör också världsarvsområdet Laponia som inrättades 1995 av Unesco. Läs mer här.
 

Fest på avstånd

Kategori: Allmänt

Skellefteå arrangerar en stadsfest i helgen med en massa artister, tivoli och håll-i-gång. Vår dotter liftar med oss till jobbet på Bryggargatan och vi söker oss upp till den högsta punkten i området för att få en överblick.
 
Restaurang Viberget, ovanför slamombacken, verkar ha stängt för säsongen så det är tur att vi har bunkrat upp med mat i husbilen. Det blir rökt fläskfilé, potatissallad och grönsaker till middag, minst lika gott som om vi ätit det på lokal.
 
Vi är inte ensamma om att beundra utsikten över stan. Inte bara den här tjusiga limosinen, utan även andra mindre imponerande bilar, gör sig ärenden upp på berget, oklart vilka. Men vi anar att det är någon grillfest på gång där uppe och flyttar under aftonen till en parkering närmare citykärnan.
Musiken från festplatsen hörs väl, men den är inte riktigt i vår smak så vi känner ingen större lust att betala in oss.
I stället myser vi i husbilen i väntan på dottern som ska ut med sina jobbarkompisar sedan restaurangen stängt. Även de som jobbar kvällstid måste få känna festivalstämning nån gång. Och vi har ju både mat och sängar med oss och kan vänta läääänge.
PS
Nu är vi hemma igen och har ätit en första frukost, sängen väntar. Undrar om dotra möttes av morgonpigga barn när hon klev innanför dörren.