osorterat

Såg du?

Kategori: Allmänt

För ca tre år sedan visade Svt ett program om en mamma som led av en enorm bacillskräck. Såg du programmet? Jag minns filmen väl och hur starkt den påverkade mig. Själv är jag av den uppfattningen att "lite skit under naglarna" inte är hela världen.
När jag sökte fakta kring Isabell, som vann uttagningen till PRO-stjärnan på Havsbadet igår, hittade jag en artikel i VF som handlade om henne.   

I 22 år har Isabell Gunnarsson kämpat mot sina tvångstankar. Det är smuts och bakterier som ger henne ångest. Nattsvart dödsångest.
– Varje andetag är en kamp för att överleva. Kroppen är hela tiden i katastrofberedskap. Det är en fruktansvärd skräck för att någon katastrof ska drabba mina nära och kära på grund av smutsen, säger Isabell Gunnarsson.
Men det började ganska lindrigt.
– När jag tömde diskmaskinen började jag med att skölja om disken, fastän den var ren. Sedan kunde jag köra tvätten ett varv extra i tvättmaskinen, fast den redan hade tvättats, säger Isabell.
Det stegrades – och till slut styrde tvångshandlingarna hennes liv. Att hela tiden diska, tvätta, skölja och hålla rent. Att inte kunna gå ut på grund av rädslan för bakterier och smuts.
– Då jag var som sämst fick jag alltid slänga kläderna jag haft på mig utomhus. Det räckte inte med att tvätta dem. Och hade jag varit ute någonstans och kommit nära något smutsigt fick jag lov att ta av mig alla kläder och lämna dem i skogen – och åka hem i bara trosor, berättar Isabell.

Det förklarar nog varför hon var den enda som hade egen mikrofon och ett stativ som togs in och bars ut av hennes son. Att hon var helt klädd i vitt har kanske inte med det att göra, men smuts är ju lätt att se på ett vitt tyg.
Min syster B undrade om vi skulle ha bedömt hennes insats annorlunda om vi känt till det här. Jag vet faktiskt inte, känsla och förnuft samarbetar ju inte alltid. 

(Du kan läsa mer om Isabell Gunnarsson genom att söka på hennes namn på Google) 


 

Inspiration

Kategori: Allmänt

 
PRO:s Inspirationsdag på Pite Havsbad samlade över 900 medlemmar från Norr- och Västerbotten. Tur då att det fanns en mängd olika föreningar som visade upp sin verksamhet i olika lokaler under dagen. Alla besökare skulle inte ha fått plats på en gång i konferenssalen som bara rymmer 750 personer.
PROS:s ordförande Curt Persson inledde med ett tankeväckande tal och sedan var det fritt fram för andra shower.
Stor succé gjorde Piteås stoltheter i underhållningsbranschen, Åsa Persson som Belinda Bengtsson och paret Annica Gaudet och Stefan B Andersson.
Att alla tre till stor del framförde sina texter på pitemål verkade inte bekomma folk varken från Haparande eller Vännäs. Alla skrattade lika hejdlöst åt deras tokerier. 

 
Värre var det för teckentolkarna som försökte skriva på pitemål lika snabbt som Stefan sjöng eller Belinda ordvitsade. Det var inte lätt - men de klarade det mesta riktigt bra.


Den avslutande punkten på programmet var talangjakten PRO-Stjärnan, en tävling som genomförs i PROs regi över hela landet, och där deltagarna är över 60 år. Av de sju som ställde upp var det Isabell Gunnarsson från Umeå som gick till final i Stockholm. 
Publiken och juryn var väl inte helt överens i frågan, och i vårt sällskap var det ingen som tyckte att hon var en vinnare, men smaken är ju som baken. Vem vet, det blir kanske ändå hon som tar hem hela tävlingen till slut.    

Karl Johan

Kategori: Allmänt


Efter allt slit med utrymningen av häbbret igår smakade det underbart med en köttfärspaj med Karl Johan. Ja, svampen alltså! 
Det är en stensopp som har fått namnet Karljohansvamp efter kung Karl XIV Johan. Då den nye franske kungen kom till Sverige lär han ha fått veta att det rådde brist på mat. Han hade han sett att det fanns mängder av stensopp, så han utbrast på franska att folket kunde äta stensopp, därav namnet. 
Säkert provokativt på den tiden, men idag anses den vara en god matsvamp som det brukar finnas mycket av efter varma somrar.
Svampen hade dottern plockat några timmar tidigare och svärsonen fixade själva pajen. (Jag vet att dottern kan en hel del om svamp så jag litade på hennes omdöme) Pajen var riktigt, riktigt läcker kan jag berätta, och tänk så bekvämt att få gå till dukat bord.
Det får vi faktiskt göra idag också. PRO har en inspirationsdag på Pite Havsbad och där ingår även lunch. En buss hämtar oss 9.30 och sedan är dagen späckad med intressant innehåll. Hoppas jag!