osorterat

Kakbak

Kategori: Allmänt

Även om folk inte fikar lika mycket som förr måste det ändå finnas några goda kakor till kaffestunden efter dopet. Eftersom dagarna rusar iväg har jag tagit på mig att hjälpa till med den biten. 
Att fixa ett par sorter i taget blir ju inte så jobbigt för mig som är tidsmiljonär. Det är i alla fall lättare för mig än för småbarnsmamman, även om jag inte hör till entusiasterna som bakar de läckraste skapelser i tid och otid.
Idag blev det cocoskakor och godisarna du ser på bilden. I många, många år kallade jag dem för negerbollar och reflekterade aldrig över att det ordet kunde ha en annan betydelse. Vad kallar du dem?
 
Chokladboll, kokosboll, negerboll eller havreboll är ett ogräddat bakverk, vars huvudingredienser är matfett, havregryn, socker och kakao, och som garneras. Benämningen negerboll är dock omstridd. (Wikipedia)
 

Lyx till vardags

Kategori: Allmänt

Allting var vitt, vitt, vitt när jag körde hemåt i eftermiddag. Ovädret hade då nått upp till norrbottenskusten med hårda vindar och snö. Men det var skapligt väder i morse och en tid hos frissan och en träff med syrrorna på anrika Ekbergs konditori bokar man inte av i första taget.
 
 
          
Det är sånt som ger guldkant på vardagen och borde göras oftare. Då kan man inte vänta på perfekta förhållanden utan ta det när tillfälle bjuds.
När det ska firas jämna födelsedagar i vår "sexiga" syskonskara (vi är alltså sex stycken, plus äkta hälfter, som då brukar gå ut på restaurang tillsammans) då är det alltid ett himla slit att hitta en dag där alla kan vara med. Fast det får man kanske se som något positivt, några jobbar och andra är engagerade i en massa olika saker.   
 

Tålmodig

Kategori: Allmänt

Smilla gör allt för att lära känna sin morfar. Det kan bli hårdhänt ibland för hon har starka nypor den lilla.
 
Men så länge hon är nöjd accepterar morfar tålmodigt undersökningen.
 
Idag har vi fått rå om om henne i några timmar medan mamman var hos frissan. Smilla är lättskött för det mesta och vi  behöver inte ens tugga maten åt henne. (som man gjorde i gamla tider)
Nu blandar vi pulver med kokt vatten och får en färdig gröt, eller så öppnar vi en burk puré av något slag. Den lilla smackar och äter glatt vad som än bjuds.