osorterat

Sista timmarna 2011

Kategori: Allmänt


Njutit av en god middag med sallad på ägg, räkor, hummer och lax, sedan stekt fjällröding med mandelpotatis och en pannacotta med vaniljyoghurt till desert. Till det ett gott vin, inköpt hos en odlare i Moseldalen, och sparat till just detta tillfälle.
Skypat med äldste sonen som firar nyår i fjällstugan. Och med den yngre i Los Angeles som just hade fått besök av sin brorson och hans flickvän. De skulle tillsammans se hemmalaget Anaheim live ikväll, hockey alltså.
Bilden tog dottern när hon och Eric kom med hunden vi har hand om under kvällen. Stackarn är jätterädd för smällarna som hörs lite varstans. Han följer mig i hälarna, sitter med mig på toa och kommer efter ner i källaren när jag har ett ärende dit.


Resten av tiden ligger den stora svarta hunden under vårt lilla vardagsrumsbord för att vara så nära oss som möjligt. 
Raketer och smällare borde förbjudas tycker jag. De är ju bara ett dyrt, snabbt övergående nöje, som dessutom kan ställa till stor skada för både djur, människor och egendom.

Gott Nytt År

Kategori: Allmänt


Jag vill önska alla bloggläsare ett riktigt trevligt avslut på 2011 och ett Gott Nytt År 2012.

En sån här dag är det läge för att minnas. Både året som gått och andra nyårsaftnar. 
Jag kommer ihåg en nyårsfest då släkten samlats i bygdegården. Vi var sju syskon med respektive, med barn och barnbarn, och gammal som ung var med i lekar och upptåg. Det var varmt och gott på alla sätt. Men den lilla babyn, som representerade det nya året i en liten "performance", blev vettskrämd av "det gamla året" som deklamerade Tennysons Nyårsklockan med samma bravur som Jarl Kulle och Jan Malmsjö. En väldigt livad fest alltså. 
Så har nyårsaftnarna inte alltid varit. Till exempel det året vi firade jul och nyår i fjällstugan. Med tysnad, stillhet och vildmarksmys, var det tänkt. Och visst blev det stillhet! Kung Bore gav oss 30-35 minusgrader mer än en vecka i sträck. Ungdomarna kom upp till nyår och hade mer ved med sig, vi eldade dygnet runt och satt för det mesta inomhus invirade i filtar och täcken. 
Det där var för några år sedan. Att fira in det nya året i vildmarken eller på lokal är inte något vi längtar efter numera. Det räcker så bra med att vara tillsammans, med något extra gott på tallriken och lite bubbel i glasen. Och kanske Grevinnan och betjänten på TV.

Film

Kategori: Allmänt

En lugn dag som mest har gått i filmens tecken för min del. Med hjälp av programmet MovieMaker har jag gjort små filmsnuttar av filmer från den här julen, men också bitar av annat som fanns på bandet.
Gör man filmerna tillräckligt korta går det skicka dem till släkt och bekanta via mail. Ett annat sätt är ju att redigera längre avsnitt och bränna ner dem på en CD eller DVD-skiva. Jobbet tar tid, men det är ett roligt hantverk. 
Om jag vill publicera filmerna på min blogg krävs det att jag först lägger ut dem på YouTube. Då vill jag inte att innehållet ska vara alltför privat. Om vädret är bra i morgon kanske jag kan fixa en liten film från min horisont och låta er ta del av den.