osorterat

Sorsele - Vojmån

Kategori: Allmänt

Vi åkte till det något större samhället Sorsele där vi kunde fylla matförråden och vänta in broder G och hans fru.

Vi tog in på Sorseles välskötta camping, åt lunch i byagården och tog en härlig båttur uppefter älven med strandhugg på en sandstrand.

Dagen därpå blev vädret ostadigt efter lunch och vi bestämde oss för att åka vidare. 

Greger kände till en fin rastplats med camping vid Vojmån och det fick bli vårt övernattningsställe. 

Här hann vi med att grilla korv medan regnet gjorde ett längre uppehåll. 

Tyvärr ser det inte ljust ut framöver. Prognoserna är mest grå. Det är bara att hoppas på att de har fel. 

På väg mot okänt mål

Kategori: Allmänt

Nu rullar vi så sakta upp mot Västerbottens fjällvärld. Än så länge är vi två husbilar men vi väntar att ytterligare ett ekipage ska ansluta. 

Första etappen var att ta sig upp till Slagnäs. Där låg vi över, men hann vara med på kvällen när ångloket kom från Arvidsjaur och vände i Slagnäs. Ett mäktigt ekipage med åtta tågvagnar pch tydligen populärt bland turisterna. 

Idag ville vi campa i ett något större samhälle och åkte de tre milen till Sorsele där vi fick bra platser och gångavstånd till det mesta. 

Eftersom vädret inte var det bästa unnade vi oss en lunch i bygdegården. För min del saftiga viltköttbullar och hemlagat potatismos. Mycket gott.

Händelserika dagar

Kategori: Allmänt

Så här i "semestertider" händer det en hel del. Man vill passa på när det är sol och värme och resor står ofta på programmet.

PRO Jävre arrangerade en medlemsresa till Överkalixtrakten och till Kukkolaforsen och jag var med. Det var en av sommarens varmaste dagar med temperaturer uppemot +27. Det kändes minsann när man klev ur den luftkonditionerade långfärdsbussen.

Första stoppet var vid Holgers traktormuseum i Svartbyn. Här finns ca 200 traktorer och en massa annat i maskinväg bl a den allra första snöskotern. Holger har samlat i 57år och den allra första tiden fick han gömma sina fynd i skogen för hans pappa gillade inte sonens samlarmani.

Nästa anhalt var ett besök hos Monika och Bengt Pohjanen. Vi blev inbjudna på kaffe och smörgås och fick ta del av Monicas vackra ikoner och höra Bengt berätta om sin verksamhet som författare av ett antal böcker, teater- och operatexter.

Ett intressant och givande möte med två starka personligheter med en alldeles egen ortodox kyrka i anslutning till sin bostad.

Avslutningsvis blev det en god middag på restaurangen vid Kukkolaforsen. Att det är högt vattenflöde i älven har gjort det svårt för de som ska håva sik, men på den finska sidan såg vi att man försökte visa hur det går till för en grupp bussresenärer.

.