osorterat

Oförberedd

Kategori: Allmänt

(null)
Torsdagens snöoväder och en artikel i tidningen Land gav mig en funderare. Hur illa rustade är vi om vi måste klara oss själva en längre tid? Mitt eget förråd skulle t ex inte räcka långt. Möjligen under sommaren då man kan få tag i vatten, kanske kan få tag i fisk och inte behöver så mycket värme. I husbilen skulle jag kunna laga mat, ha ett fungerande kylskåp och hålla varmt med hjälp av gasol.
Men Tidningen Land hade räknat på vad som är viktigt att tänka på om något händer med vårt samhälle under vintern.
 
1. Räkna med 3-5 l vatten per person och dygn. Det räcker till mat och dryck och till att tvätta sig lite.
 
2. Se till att ha en radio att lyssna på så du vet vad som händer. SR P4 är beredskapskanal. En transistor som går på batteri fungerar också, men se till att inte ladda ur bilbatteriet.
 
3. Använd bara mobilen till nödsamtal för att spara på batteriet.
 
4. Se till att ha mat hemma som inte behöver tillagas. Köp hem extra i förväg av det som din familj brukar äta. Ha gärna några flaskor mineralvatten att ta till.
 
Hela artikeln och några extra länkar hittar du på tidningens adress: land.se (Landkoll)
 

Oväntat

Kategori: Allmänt

(null)
 
(null)
Att en resa till Luleå skulle innbära en hotellnatt i Piteå hade jag inte räknat med. Men när jag hörde att långtradare körde fast på trafikleden genom stan var det inte läge att sätta sig i en liten Polo för att köra de sista milen hem, eller be någon om hämtning.
 
(null)
Det jag då upptäckte var att det finns en Bed and Breakfast mitt i Piteå. Billigare än ett vanligt hotell, ingen reception men med alla faciliteter man behöver.
Det jag saknade var förstås min tandborste, medicin och hårborste. Men det fick gå ändå. Dagen därpå hade ovädret mojnat och övergått i regn och halka som ändå gick att hantera.  
 
(null)
Frukosten som ingick fick man äta på Kust Hotell i närheten. Ett riktigt gott avslut på det oväntade äventyret.
 

Kaos

Kategori: Allmänt

(null)

Det var nog tur att vi inte visste vad som väntade! Vilket oväder det blev under dagen. Stormbyarna fick snön att kännas som nålar av is mot ansiktet. Polis och väderlekstjänst varnade folk från att ge sig ut och fram emot tretiden stängdes skolor och bussturer ställdes in.

Vi tog bussen som tur var och hann tillbaka till Piteå innan det var för sent.

Men ingen av oss tog oss hela vägen hem. Jag är kvar i Piteå och Asmas familj kom nog inte längre än till Lillpite.

Se förra inslaget om hur det löste sig.