osorterat

En ny liten människa

Kategori: Allmänt

(null)
Idag, i slutspurten på 2017, föddes en liten tjej på Sunderbyns sjukhus. En liten människa vars föräldrar sökt asyl och hoppas få möjlighet att stanna i Sverige och bygga en ny och bättre framtid för sig och sina två småflickor. 
Det lilla barnet fick automatiskt Afghanistanskt medborgarskap som sina föräldrar. Vilket liv skulle hon och systern få om familjen tvingas att åka tillbaka till Afghanistan, ett land så fyllt av konflikter och kvinnoförtryck? Allt är inte perfekt i Sverige heller, men våra levnadsförhållanden gör ju knappt att jämföra. Åren går

Kategori: Allmänt

(null)
Jag lånar en bild som Leif L lagt ut på Facebook, ett foto som påminner mig om gamla tider. Här fraktade bilfärjorna folk över Pitsundet. 
Nu finns det en bro här. Man slipper passa tider och stå i bilkö för att komma över. Minns att jag ibland drömde mardrömmar om att bromsarna inte fungerade i backen ner mot färjan. I verkligheten hände det tack och lov aldrig. 

(null)
Jag håller på att läsa Astrid Lindgrens krigsdagbok från åren 1939-1945. Mycket intressant därför att det skildrar andra världskriget ur en vanlig människas synvinkel. Astrid försöker ta reda på vad som händer på de olika fronterna, men skriver också om att maken blir inkallad till militärtjänstgöring, hur man hamstrar sånt som cacao, såpa och tvål, får ransonering på de flesta varor och stopp för all privat bilkörning. Jag upplevde ju det som barn men var för liten för att förstå. 

(null)
I morse hade jag fått ett långväga mail från en gammal bekant i Australien. Vi jobbade i ett gemensamt projekt när jag var mellanstadielärare. Ja, egentligen var det våra elever som utbytte fakta, bilder och berättelser från respektive land. 
Jag och Judy höll kontakt i några år men det dog sakta ut. Nu hade hon hittat min mailadress igen och skrev ett långt brev om det viktigaste som hänt sen vi senast hörde av varandra. Så himla kul. 
Att skriva svar till henne får bli kvällens uppgift. Det finns så mycket att berätta. Lamm och grönt

Kategori: Allmänt

(null)
Dagens bjudmiddag bestod inte av julmat, det får man nog av hemma just nu. 
Istället serverade jag en lammgryta med bönor, rostade rotsaker, gröna bönor och mandelpotatis. En sallad med strimlad rödkål och apelsiner passade bra till. (För barnens skull fanns det också köttbullar och prinskorv) 
Lammköttet fick koka i slow coooker över natten. Sen var det bara att plocka bort de ben som fanns, krydda och tillsätta vita bönor i tomatsås. Mycket gott tyckte vi vuxna. Barnen gillade nog efterrätten mer: glass med varma hjortron eller hallon. 

(null)