osorterat

Valborgsfirande

Kategori: Allmänt

Valborgsfirandet började vid Piteälven, en bit nedströms från Storforsen. Där har broder B och hans hustru en mysig timmerstuga.
Älven hade gått upp redan i onsdags men fortfarande flöt isflak förbi tyst och stilla, men obevekligt, på sin väg ner mot havet. Konstigt nog visade det sig att isen fortfarande låg kvar vid Sikforsen, någon mil längre ner. Någonstans där mellan måste isen ha brötat ihop sig ordentligt.
 
Det var varmt och skönt i solen och korven smakade majbrasa även om det var stekt på murrikka. Vi blev kvar hos B&M hela dagen, fikade, promenerade, diskuterade och bara njöt av stillheten.
 
På väg hem gjorde vi en avstickare till Sjulnäs och hann vara med om både braständning och vårsånger sjungna av en traditionell manskör.
 
Innan jag var hemma efter allt firande, som avslutades med smörgåstårta hos syrran B och hennes man, hade någon tänt ett brasa på himlavalvet.
 
 

Här får du mest semester för pengarna

Kategori: Allmänt

Zmarta vet var du får mest sommarsemester för pengarna. De har lagt ihop priserna för en natt i dubbelrum på ortens stadshotell, ett glas vin och en varmrätt i hotellets restaurang samt ett dygns båtplats i ortens hamn.
Deras sätt att mäta fick följande resultat. Min egen hemstad Piteå kom etta, före kända turist-paradis som Borgholm, Tylösand, Båstad, Varberg, Visby, Smögen och Ystad.
Något oväntat kanske, men väldigt glädjande. Inte så konstigt då att så många människor söker sig hit under sommarmånaderna.
Tack Helena och Peter, med resebloggen Freedomtravel, som uppmärksammade undersök-ningen. Jag vet att ni också kommer att besöka Piteå den här säsongen.
 

Tänka

Kategori: Allmänt

I morgon tänker jag laga upp lite allt-i-ett-mat inför sommarens turer med husbil. Meningen är att jag ska kunna ta med minst ett par omgångar färdiglagat varje gång. 
Jag har just sett finalen i TV- programmet Amerikas Master Chef. Där lagade den ena amatörkocken grisöra, maskrossallad och vaktelägg till förrätt. Den andra finalisten serverade bläckfisk, chorizo och kikärter.
- Gott, tyckte de tre domarna.
Något sånt blir det inte, men renskav och potatismos, kyckling och ris, fiskgratäng, korv stroganoff och annan husmanskost är bra att ta till när man är ute på tur. Konserver som Soldatens ärtsoppa, pulversoppor, våffelmix och havregryn är inte heller dumt att ha som komplement till färskvarorna.
Utrymmet vi hade i vår tidigare SunTI husbil gjorde att vi kunde ha med campingstolar, bord, grill, klossar att köra upp bilen på om det var ojämnt, en massa verktyg, en stor matta och sidor till markisen, verktyg, ved och en hel massa annat.
Där måste jag tänka om. Kanske får det bli engångsgrillar, en enda stol och ett bord, en mindre matta för att slippa få in en massa skräp i bilen - och verktygslåda - jag vet ju knappt vad de olika verktygen heter, ännu mindre vad de ska användas till.
Däremot ska jag se till att ha nummer till "min" verkstad och till försäkringsbolaget i min telefon. Det kan vara viktigt.