osorterat

Vatten

Kategori: Allmänt


På många ställen i Europa finns det skyltar i servicehusen om att vattnet inte ska användas som dricksvatten. Men man kan kan alltså spola i toaletten, tvätta händerna och diska. Vattnet från kranen är förstås renat, fastän inte fullt ut.
För att fylla rent vatten i husbilar/husvagnar får man betala ca 20-30 kr. Inget att säga om kanske, det är ett rättvist system i alla fall. Kanske sparas också någon liter på det sättet.
Är det något att ta efter i Sverige - då menar jag i första hand att vi inte ska spola toaletten med dricksvatten? 

Livsnödvändigt

Kategori: Allmänt


Hörde på nyheterna att myndigheterna nu ska kartlägga var det finns risk för vattenbrist. Alltså inte i Afrika - utan här i Sverige! Den varma sommaren har förstås gått hårt åt gräsmattor och planteringar som inte bevattnats, men att det skulle finnas risk för att vattnet tar slut är nog inget vi går och tänker på. Här leker, duschar, tvättar vi bilen eller vattna våra gräsmattor med rent dricksvatten.  
Värre är situationen i Afrika, närmare bestämt på det man kallar Afrikas horn. Där dör folk i massor av brist på vatten och mat. Värst är det för barnen.
Så varför inte dela med oss och ge ett bidrag till Rädda Barnen eller någon annan hjälporganisation. Någon av dem som du litar på. Även en liten slant kan vara till stor nytta i Östafrika.

Ovanlig dryck

Kategori: Allmänt


Vi fick en annorlunda present häromkvällen. Maken berättade att han själv samlade björksav om våren när han var barn, men just den här drycken hade sitt ursprung i den dalgång där vi har vår fjällstuga.
Idag tog vi en "drink" av den före middan. Smaken är svår att beskriva, den var inte söt som jag trodde, utan rätt neutral, med en distinkt doft av fjäll och viss bouquet (stavas det så?) av björkknoppar ;-) En ovanlig och kul gåva, inköpt på restaurang Järnspisen i Piteå.
Vi ska kolla vidare hur man ska använda denna naturprodukt. Kanske man kunde blanda i något med mer smak, tranbärsjuice eller havtorn till exempel. Det borde ju bli rena rama vitaminbomben!