Lappkok
Kategori: Allmänt

"Här kommer ett recept för jägare. Efter en sådan middag som den här så jagar man i flera dygn utan vila".
Ingredienser:
Renkött. 2 stora slaksidor med renfeta.
Märgben. Minst en märgpipa per person.
Renhjärta 3 st.
Rentunga 8 st
Renblod 6 dl.
Vetemjöl till blodklimp.
Grovsalt.

Sågad bog eller sida
Salt
Vatten
(Märgben, 2-3 ben/pers)
Skölj köttet väl i kallt vatten. Lägg i stor gryta med kallt vatten så att det täcker köttet. Låt det koka upp och skumma mycket väl. Efter skumningen tillsätts salt.
Låt koka under lock på svag värme 1½ timme, eller tills benen lossnar från köttet.
I slutet av koktiden läggs märgbenen i och får koka med i ca 10 min, strax innan servering.
Serveras med blodpalt.
BLODPALT (6-8 pers)
5 dl renblod
3 dl öl
2 ägg
1½ tsk salt
vetemjöl
Blanda blod, öl, ägg och salt.
Vispa ner (med degvisparna) vetemjölet tills du får till en fast ”massa”, som du skedar ner i saltat vatten eller helst buljong från renköttkoket.
Palten ska flyta upp och kokas i ca 20-30 min.
Skölj/doppa skeden i kallt vatten mellan varje palt.
Maria, Gregers säger:
Mitt recept som kommer från Glenn Fahlman som han ursprungligen fått av en äkta same tror jag ligger nära verkligheten som den var förr i tiden:
½ liter blod blandas med lika mkt vatten
1 msk salt
Vispa i mjöl tills du inte orkar vispa mer,
inget fusk med maskiner här inte
Koka rensida och pischkan (svansbiten) eller som i mitt fall älgrevben med rörben för fin buljong tills köttet är mört å lossnar
plocka upp köttet å dela i portionsbitar å häll av lite buljong i en gryta å lägg ner köttet i den
Slanta sen ner ca 5 handflatestora klickar av blodklimpsmeten i den resterande älgbuljongen som kokar i ursprungspannan å låt koka i 5-7 minuter, lägg upp på ett fat å sätt i nästa omgång, fortsätt så tills all smet är slut å 5 min innan gästerna ska äta sätter du tillbaka blodklimparna i buljongen igen så att dom blir varma igen
NJUUUUUUUUTES med smör å lingon sylt
kraaaaaaaaam
Maria