osorterat

När jag ändå håller på...

Kategori: Allmänt

 
 Vår ICA Nära-butik gjorde en rejäl felbeställning på vitkål häromdagen. Vad passar då bättre än att laga upp lite god hudmanskost och hjälpa dem bli av med sitt överskott.
Kåldolmar har jag fått äta i smyg över femtio år. Min man tålde inte doften av kål sedan hela hans kompani matförgiftades av kålsoppa när han låg i lumpen.
Själv tycker jag att det är jättegott. Så när jag ändå skrev om mat i förra inlägget får det bli ett till av bara farten. 
Hittade Per Morbergs recept och följde det till största delen. Istället för fläskfärs + nötfärs använde jag enbart 4 hg fläskfärs. Jag blandade också i en msk kalvfond.
Av resterna från kålbladen och den köttfärssmet som blev över gjorde jag en kålpudding. Det blev så himla gott att jag måste dela med mig till er.

Ingredienser

  • 1 st  vitkålshuvud
  • 200 g  nötfärs
  • 200 g  fläskfärs
  • 0,5 dl  grötris
  • 1 dl  grädde
  • 1 dl  mjölk
  • 2 st  ägg
  • 3 krm  salt
  • 2 krm  nymalen vitpeppar
  • 1 knivsudd kryddpeppar
  • 2 msk  smör
  • 2 msk  sirap

Gör så här

  1. Skär ur roten på kålen och lägg den i kokande vatten.
  2. Koka bladen mjuka och plocka bort allteftersom de lossnar. Låt inte koka för länge så de blir mjuka.
  3. Se till att få 8-10 fina blad.
  4. Koka riset och låt det svalna.
  5. Blanda färs med ris, ägg och gräddmjölk. Krydda.
  6. Lägg ut bladen och fördela färsen jämnt. Vik in kanterna och rulla till en dolme. Bryn ovansidan i smör.
  7. Lägg dem med skarven ner i en smörad ugnsform.
  8. Ringla på sirap och stek i ugnen 225 grader ca 25 min. Ös då och då.