osorterat

Luftbro

Kategori: Allmänt


Natten har varit lugn, men redan vid sju började oväsendet. Ställplatsen ligger nämligen nära en flygplats och med några minuters mellanrum dånar ett passagerarplan över oss. Ska jag se något positivt i det måste det vara att det påminner om blockaden av Berlin 24 juni 1948 – 12 maj 1949. Då var den här flygplatsen en av de tre som kom till användning.

Blockaden var Sovjetunionens försök  att tvinga västmakterna att släppa Västberlin. Blockaden utlöstes av att västmakterna tagit de avgörande stegen mot att bilda en tysk stat av de egna ockupationszonerna - det som 1949 blev Västtyskland - och ersatte där den 20 juni 1948 den nästan värdelösa gamla tyska marken (Reichsmark) med en ny valuta (Deutsche Mark - DM). Sovjetunionen valde då några dagar senare att spärra av tillfartsvägarna till Berlin.

Västberlin räddades av en omfattande luftbro av framförallt amerikanskt flyg. Under nästan ett år fick alla förnödenheter flygas in av västmakterna. Under de första sex månaderna av luftbrotrafik flög de brittisk-amerikanska planen över 55 miljoner kilometer (1 370 varv runt jorden), och fraktade 7 128 ton gods per dag. Planen landade väldigt tätt. Under intensiva perioder med ett plan per minut.

17 juli 1948 börjar Gail Halvorsen att göra små fallskärmar med russin och choklad som han släppte från sitt flygplan till Berlins barn. Detta blev väldigt populärt och en godistillverkare vid namn Hershey´s sponsrade med godis. Även Genaral William Tunner ansåg detta var en bra ide och sju plan fick i uppdrag att släppa de små fallskärmarna som packades av frivilliga i Västtyskland. Nu skickade man ner 6000 små fallskärmar till Berlins barn varje dag. Militärt kallades operationen "Operation Little Vittles" men Berlins barn kallad planen för "Russinbombare".