osorterat

Giftig fuling

Kategori: Allmänt

Jag blev tvungen ringa Giftinformationscentralen idag. Vi hade hittat en glasburk med dotterns torkade murklor och skulle förbereda dem för använda i en god sås.
När jag började sortera bort de bitar som hade fått en gråblå beläggning fick jag plötsligt kraftiga kräkreflexer. Det var bara att störta till diskbänken och försöka andas lugnt.
Burken var från år 2007. Hade svampen, som är giftklassad och måste förvällas i flera vatten, samlat giftiga ångor under årens lopp? Eller var det Vinterkräksjukan som dök ner som en blixt från klar himmel?
För säkerhets skull ringde jag för att höra med en expert. Hon gav ett lugnande besked. Murklornas beläggning var tydligen sporer, och svampen skulle inte vara så giftig att den kunde ge sådana symptom. Hon menade däremot att den luktade illa och att det var det som utlöste reaktionen. 
Jag kommer inte ihåg att svampen luktade något speciellt, men nu är burken undanstoppad för destruktion och jag vill inte kolla igen. Det blev visserligen inga kräkningar, men jag känner mig fortfarande lite lätt chockad och omskakad.
 
   
Stenmurklan är Norrbottens landskapssvamp. Hatten liknar en brunaktig hjärna, och foten är oftast smutsvit men ibland dragningar åt violett. Alltså är den både ful och giftig! Men himla god när den väl är förvälld.

KOMMENTARER:

  • Börje i SofieRo säger:
    2012-01-06 | 15:38:37

    Ja du - om vår herre menar att vi skulle äta sppen- så skulle han ha gjort så vi kunde äta den utan problem - nej du exprimentera inte med sådant som svamp- är inte till för att äåtas- inga djur äter sådan svamp!

  • Birgitta o Bosse säger:
    2012-01-07 | 10:05:19

    Oj vad otäckt har du flera "burkar" så släng dem.

    Ha en bra dag....

  • Bettan säger:
    2012-01-07 | 11:23:33

    Vi har även provat murklor som vi hittade stugan några gånger och förvälde den i flera vatten. Ett obehag dock att äta då man aldrig känner sig riktigt säker. Har slutat med denna så kallade delikatess och kör med andra goda svampar, kantareller är numera vår gormésvamp. Hoppas du är fullt återställd

  • Sandra | Inspirera Mera säger:
    2012-01-07 | 23:54:56
    Bloggadress: http://www.inspireramera.se

    Vad obehagligt att vara med om, tur att det inte var farligt och att ni inte ätit av svampen.



    Tänkte höra med dig om du har lust att skicka över lite information om din släktforskning? Vi funderar på att ta ett efternamn som ligger i släkten då vi gifter oss. Man kan gå tillbaka fyra generationer så det skulle vara intressant att veta mer om mormors släkt.

  • trollmor säger:
    2012-01-08 | 09:20:29
    Bloggadress: http://trollmor.webblogg.se/

    Hoppas du inte är allt för sjuk.Kram

  • Gunilla säger:
    2012-01-09 | 20:47:39
    Bloggadress: http://fotofinnaren.se

    Ät inte stenmurkla!!!!! Gyromitrinet i den - ett cancerframkallande gift som inlagras i levern - är bundet till smaken, och när giftet är helt borta är alltså smaken det också. Och man ska definitivt inte ge murklor till barn! Det var nog någon mening med att du inte kunde använda dem...

    Andra murklor (höstmurklor) är giftfria och nästan lika goda!

Kommentera inlägget här: