osorterat

Fiskargubben

Kategori: Allmänt


Idag börjar jobbet med att inreda stugan. Ska bli spännande att se om allt blir som vi har tänkt oss. Eftersom det är mycket som ska bäras, skruvas och fixas kommer vi att få hjälp av våra äkta hälfter. Projektbilder kommer så småningom, men här får ni ett första smakprov. 
   
Konstverket hittade vi under retro-jakten, det stod instuvat bland hundratals andra tavlor i en dammig lagerlokal, tillhörande en återvinningsaffär. 
Troligtvis var det konstnärerna i Skagen som målade de första fiskargubbarna med det klassiska utseendet - pipan ledigt i munnen, slitet ansikte och vitt skägg.
Just denna fiskargubbe är den mest kända och målades av en tysk konstnär vid namn Harry Haerendel. Modellen lär ha varit en sjöman som hette Karl August Rydberg och som föddes i Göteborg i slutet av 1800-talet. En välkänd farbror vid det här laget.
Robert Aschberg har till exempel avslöjat att han samlar på tavlor med detta klassiska motiv: fiskargubbe med pipa och sydväst. 
Vi tyckte gubben var kul och skulle bli jättefin i en gäststuga vid havet, även om andra kanske skulle fnysa och kalla det Hötorgskonst. Men ju mer jag tittar på den ju mer gillar jag den.

KOMMENTARER:

  • Syrran Christina säger:
    2010-06-13 | 08:27:11

    Lycka till med intredningen. Ska bli spännande att se slutresultatet...

  • Mike Braun säger:
    2012-03-11 | 08:32:55

    Thanx Jag har letat efter konstnären som målade tia målning i flera år nu och du nu solfed gåtan

Kommentera inlägget här: