osorterat

Amerikaner och solskador

Kategori: Allmänt

(null)
Syrran Birgittas son bor i Boston med sin familj. De har kom över för att fira påsken i Sverige i år, både uppe i stugan i Bränna och senare några dagar i föräldrarnas hus. Vädret var det bästa tänkbara med sol och vindstilla. Mycket skoterkörning och luncher utomhus blev det. 

(null)
Senare, i sommar, kommer min son och hans familj hem från Los Angeles. Någon skoterkörning blir det förstås inte, men vi har mycket annat kul att erbjuda. 

(null)
Innan dess fick jag remiss till regionsjukhuset i Sunderbyn för att åtgärda en hudförändring, en solskada, som inte var bra. 

(null)
Behandlingen kallas Fotodynamisk terapi och innebär att en speciell kräm smetas på det drabbade området. Detta ska sitta på i tre timmar innan det sen är dags för att exponera stället för rött ljus i några minuter. Det bränner ordentligt kan jag lova. 
I broschyren står följande förklaring: När området belyses inträffar en fotokemisk reaktion och tumörcellerna förstörs. Den friska omkringliggande huden påverkas inte då den kräm som används enbart angriper de sjuka cellerna. 

(null)
- Köp nu en solhatt, sa sjuksköterskan efter behandlingen.  Men varför köpa när jag redan har en stilig cowboyhatt i gömmorna. 
Kom ihåg du också att skydda dig mot solen. Den är härlig men mycket farligare än du tror. 


Kommentera inlägget här: