osorterat

Långväga gäster

Kategori: Allmänt

Bassam och Aseel från Mosel kom på besök hos mig i dag. Jag lärde känna Aseel medan hon, hennes man och deras tre pojkar bodde på asylboendet på Fagervik. Nu har de placerats på Havsbadets flyktingboende, men ska den 1 juni förflyttas igen, den här gången till Luleå över turistsäsongen. 

När det gäller mina flyktingvänner har jag länge känt mig obekväm med att visa vilken standard jag som svensk pensionär trots allt har. Visserligen har jag själv arbetat ihop till det, men ändå...

Det blev också lite som jag befarat. De undrade om jag bodde ensam i mina fyra rum och kök. Om de menade "stackars dig" eller att det var slöseri med utrymme vet jag inte. Ordförrådet är ju begränsat. 
Jag förklarade att jag skulle klara mig med mindre men att min lägenhet är billig eftersom huset är gammalt. Aseel tyckte den såg ny ut, så ren och fin. Jag är inte säker på om de insåg att jag hyr den och inte äger huset. 
Vi pratade också en del om deras flykt från Mosul, lika farofylld och jobbig som så många andra flyktingars som man läst och hört talas om. Båda har fortfarande föräldrar och nära släktingar kvar i Irak och är förstås väldigt oroliga för dem.
Det visade sig att Aseels mamma är lika ung som min äldste son och Aseel själv är född samma år som min dotter.  Känns tufft att tänka sig att det kunnat vara mina barn som drabbats om jag varit irakier. 

Kommentera inlägget här: