osorterat

Inte helt enkelt

Kategori: Allmänt

Det är inte helt enkelt att ta sig in i USA, inte ens som turist. Några veckor i förväg ska man fylla i ett formulär med en massa frågor. Inte bara om namn, adress och bakgrund utan en hel del andra konstiga frågor som jag inte vill återge här. Vem vet, kanske kollar ESTA om någon bloggare skriver nedlåtande om dem.
Dessutom har man inte hela dagen på sig att fylla i formuläret via Internet. Man kan bli utkastad medan man söker någon faktauppgift och då är det bara att börja om från början igen.
Jag minns att vi de första besöken hos sonen fick fylla i ansökan på planet. Ganska så nervöst. Tror formuläret bara fanns på engelska dessutom. Flygvärdinnorna hade fullt upp med att svara på folks frågor och funderingar kring vad som efterfrågades och hur det skulle kryssas. Många var säkert nervösa. Tänk om man gjorde något fel och inte ens skulle få sätta foten på amerikansk mark.
Fortfarande ska allt man har med sig redovisas. Vissa matvaror som kött, frukt och grönsaker är helförbjudna. Ärliga som vi var uppgav vi för några år sedan att vi hade kaviar med oss. Då blev vi stoppade i tullen och utfrågade. Kaviar var för dem rysk eller iransk kaviar av stör. Dyr som guld.
Vi lyckades övertyga dem om att Kalles var en väldigt billig variant från en helt annan fisk. Deras tips var att skriva Fish Row (fiskrom) nästa gång och sen dess har det inte varit några problem.
Surströmming har vi däremot aldrig vågat ha med oss på planet, varken i bagageutrymmet eller i handbagaget. Tänk dig själv om en sån burk exploderade av lufttrycket eller nåt! Gissar att jag skulle bli portad för all framtid.
 
 
Kommentera inlägget här: