osorterat

Bara 25 år

Kategori: Allmänt

Ibland är det svårt att skriva inlägg här på bloggen. Det känns så futtigt att berätta att jag tar hand om förkylda barnbarn eller gör utflykter med husbilen när jag hör och läser om allt som händer runt om i världen.
Vi får snabbt information om krig, terroristdåd, jordbävningar och andra naturkatastrofer. Men också om oroligheter i vårt eget land. "Vi" är på plats samtidigt som det händer numera, både genom media men också via Facebook och andra mer privata kanaler.    
Det är svårt att ta till sig att Internet bara har varit öppen för allmänheten i 25 år. Jag minns ju hur man själv fick programmera anslutningen som då gick via en fast telefonlinje. Inte så helt enkelt med många < och > med kommandon på engelska och allt måste vara precis rätt.
Till exempel skulle en länk till Wikipedia börja så här:  
 
Ungdomar tror nog att Internet alltid har varit tillgängligt, likaså TV och mobila telefoner. Men så är det faktiskt inte.
 Det är nu 26 år sedan den första hemsidan, Tim Berners-Lee's World Wide Web, dök upp på nätet. Sidan, som publicerades på CERN den 20 december 1990, visade hur en HyperText-baserade projekt fungerade. Berners-Lee är fortfarande aktiv i World Wide Web Consortium och jobbar hårt på att se till att nätet förblir öppet samt neutralt.

Vart vi är på väg är svårt att veta. Tekniken förändras och förbättras (?) väldigt snabbt. Vem hade väl kunnat tro att en armbandsklocka skulle kunna innehålla en dator eller att man skulle kunna fotografera och skicka bilder via en telefon. Totalt omöjligt trodde jag när jag först hörde talas om det, men nu är vi där. Rätt fascinerande och lite skrämmande att det går så fort.

 

Kommentera inlägget här: