osorterat

Ettusenetthundraett

Kategori: Allmänt

 
Så många vindkraftverk planerar man att bygga i Markbygden. Det allra första är nu körklart och invigdes idag med pompa och ståt.
Förutom vi, ett par busslaster med vanligt folk, var många "tunga" makthavare på plats. Bland annat Piteås eget kommunalråd, Peter Roslund, både den nuvarande och den förre landshövdingen i Norrbotten, chefer för de företag som planerat och bygger vindsnurrorna och inte minst nuvarande it-och energiministern Anna-Karin Hatt och den förra ministern Maude Olovsson.
 
Det var många som ville träffa Maude Olovsson. Jag upptäckte att hon var mindre än jag trott, men så är det ofta med folk jag bara sett på TV. Anna-Karin Hatt liknade mest en söt liten flicka med smilgropar. Man kan ju undra om kostymnissar tar henne på allvar innan hon hunnit visa vad hon går för.
 
Lång är däremot Ettan. Närmare bestämt 138 m över marken och med en diameter på vingarna som är 90 m. Imponerande. Till att börja med ska ytterligare 35 sådana vindsnurror byggas på området. Den andra etappen innebär 75 vindkraftverk till.
 
– Det här sätter Piteå, Norrbotten och Sverige på kartan. Då den är fullt utbyggd blir det här den största landbaserade vindkraftsparken i hela världen, sa Anna-Karin Hatt, i sitt invigningstal.
Men kommunalrådet Roslund ser ut att ha fått något att grunna på. Kan det bero på att de nuvarande kraft-ledningarna är för klena för att klara av att transportera all den el som kan produceras här.
 
Kommentera inlägget här: